Nieuwe displaybouwer in de tegelsector doet ijzersterk stof opwaaien

SlabinckTegelkasten

Al meer dan twee eeuwen koestert het Brugse familiebedrijf Slabinck een niet aflatende liefde voor metaal. Waar het verhaal in een ver verleden begon als smidse-wagenbouwers, uitgroeide tot Carrosserie Gebroeders firma Slabinck, en onder de naam van huidig eigenaar Luc Slabinck in handen kwam van de vijfde generatie, staat Slabinck vandaag internationaal bekend als toeleverancier van plaatmateriaal en metaalproducten voor de industrie. Sinds 2020 zet Slabinck ook voet aan wal in de tegelwereld met een eigen geproduceerd gamma kwalitatieve tegeldisplays en kasten aan ijzersterke prijzen…

Zaakvoerder Luc Slabinck is zeker van z’n stuk: “Als gevestigde waarde heeft Slabinck alle metaalbewerkingstechnieken in de vingers: van laseren, ponsen, afkanten, lassen, draaien en frezen, tot de finale afwerking zoals poederlakken, natlakken, parelstralen, inserten, alsook montage op verplaatsing. Slabinck beschikt over alle kwaliteitscertificaten, lasercertificaten, de modernste meetapparatuur, keuring van onze lakstraat, enz. Zoniet kom je simpelweg niet aan de bak in deze sector.” The proof of the pudding is in the eating: met topklanten zoals Daikin, CNH, Bombardier, Dana of Caterpillar bewijst Slabinck dat het gewend is om in de hoogste categorie te spelen.

SlabinckDisplay

Nieuwe wind, nieuwe ideeën

Slabinck showroom & displays zal verre van een eendagsvlieg worden, want het heeft een groot en sterk bedrijf achter zich staan

Wat heeft een metaalbedrijf met de tegelsector te maken, zal u misschien denken? Wel, het antwoord komt uit de mond van de nieuwe technisch commerciële medewerker Yves Dhoore die sinds een aantal maanden zijn ideeën de vrije loop laat binnen Slabinck. “Slabinck is jarenlang toeleverancier geweest van plaat- en lakwerk voor het displaybedrijf Redec waar ik 15 jaar heb gewerkt. Nadat het bedrijf in moeilijk vaarwater is terecht gekomen eind 2019, kon ik de sector alsook het idee dat er wél succesvolle mogelijkheden waren binnen de branche, niet loslaten. Ik ging met Luc rond de tafel zitten en hij hapte bijzonder snel toe op het idee om zelf te starten met het bouwen van tegeldisplays. Hiermee zet Slabinck voor het eerst een eigen afgewerkt product in de markt.”

Macedonische troef

Dat Luc Slabinck niet lang hoefde te slapen over het idee, is het gevolg van een onbreekbaar businessmodel dat de Brugse ondernemer achter de hand houdt. En hij is hier bijzonder transparant over: “Als toeleverancier voor een diversiteit aan industriële bedrijven, zijn wij niet afhankelijk van één sector en kunnen wij metaal aankopen in grote hoeveelheden, dus aan zeer interessante prijzen. Daar bovenop komt dat Slabinck in 2014 naast Brugge, een tweede vestiging heeft opgericht in Skopje, Macedonië. Daar hebben we 72 medewerkers, in Brugge 93. Als je weet dat de loonkost in Macedonië 1/4de bedraagt t.o.v. België, én dat wij over alle benodigde metaal- en houtbewerkingsmachines beschikken, dan begrijp je dat we hoogwaardige afgewerkte producten kunnen aanbieden aan een bijzonder competitieve prijs.

Sedert 2018 verloopt het transport tussen Macedonië en België bovendien 100% in eigen beheer met Macedonische chauffeurs. We beschikken over vijf eigen trekkers met oplegger, een vrachtwagen met laadklep en drie bestelwagens voor de plaatsing. Zo hebben we elke schakel in het proces zelf in handen. Hierdoor kunnen we ons binnen de Benelux en Duitsland heel concurrentieel op de displaymarkt plaatsen.”

SlabinckBrugge

Voor grote groepen en volumes

Luc Slabinck was al geruime tijd op zoek naar een eigen industrieel product dat ze dankzij hun zeer gevarieerd machinepark en lage loonkostoplossing zelf op de markt konden brengen. “Ik heb geen seconde geaarzeld en heb Yves mee aan boord gehaald. Nadat de kogel door de kerk was, investeerden we in de aankoop van een CNC houtfreesmachine, de enige machine die ons nog ontbrak om en alles onder één dak voor de tegeldisplaymarkt te kunnen realiseren. Hierdoor kunnen we onze missie helemaal waarmaken, namelijk: kwalitatieve tegeldisplays leveren tegen een zeer concurrentiële prijs. We mikken op afnemers die tegelkasten en tegeldisplays voor binnen- en buiten wensen aan te kopen in grote volumes. Ik denk aan bouwmarkten en doe-het-zelf zaken, grote showrooms, groepen en ketens. De ‘specialekes’, daar focussen wij ons niet op. En ondanks dat we nieuw zijn in de markt, hebben we al een aantal mooie tegeldisplayprojecten lopen in België, Nederland en Duitsland. Bovendien hebben we steeds nauw contact gehouden met Bart De Witte, eigenaar van het vroegere Redec. Dat heeft reeds geleid tot nieuwe gezamenlijke projecten”, aldus Luc Slabinck.

Nieuw product, nieuw businessplan

Kersverse maar doorwinterde medewerker Yves Dhoore is sinds zijn komst bij Slabinck verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het eigen productgamma ‘Slabinck showroom & displays’. De huidige coronaperiode bezorgt hem de nodige inlooptijd om zijn hele business development te integreren in het bedrijf en de interne werking op punt te stellen. Van productontwikkeling en het aansturen van het productieteam, overleggen met de inhouse cad cam progammeurs, uitvoeren van kwaliteitscontrole en -optimalisatie, het meehelpen bij de montage ter plaatse en het inputten van alle materialen en bewerkingen in het softwarepakket,… alles komt aan bod.

Slabinck tegelkasten

“Slabinck showroom & displays zal verre van een eendagsvlieg worden, want het heeft een groot en sterk bedrijf achter zich staan. Als groep behaalde Slabinck in 2019 een omzet van 19,5 miljoen euro”, zegt Yves fier. Bovendien heb ik zelf 15 jaar ervaring in de tegelsector en heb ik een gedegen klantenportefeuille opgebouwd. We beginnen met een enorme voorsprong want we kennen de sector, de materialen, de marktbehoeftes én de klanten.”

Zo vader, zo zoon

Tot slot weten we dat het bloed van familiebedrijven meestal kruipt waar het niet gaan kan, dus ook Anthony Slabinck stapte in 2014 als zesde generatie in het bedrijf van zijn voorvaderen. Hij is o.a. verantwoordelijk voor de Macedonische vestiging in Skopje, voor het transport en hij draagt de eindverantwoordelijkheid inzake de verkoop van het bedrijf. Hiermee bijt Slabinck zich niet alleen vast in huidige opportuniteiten, maar verzekert het ook een ijzersterke toekomst voor het bedrijf.

Met dank aan Polycaro

Zie ook Slabinck

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest